Rick heeft zes maanden eettherapie achter de rug en is vermoedelijk op de helft van zijn behandeling. In deze blog vertel ik jullie wat hij het afgelopen half jaar heeft leren eten en wat hij de komende maanden hopelijk nog zal leren eten. Ook vertel ik iets over de EMDR-therapie die hij krijgt.
Het waren zes zware maanden voor Rick. Regelmatig vroegen wij ons af of het niet té zwaar was. De dagen zijn lang en intensief voor hem en hij mist zijn schoolvriendjes. Toch besloten we door te gaan.
Met maar enkele producten op zijn safe-food lijstje liep hij namelijk zowel op lichamelijk als op psychosociaal gebied vast. Zeker het feit dat zijn enige avondeten, het bruine bonen potje van Olvarit, uit de productie werd genomen, maakte dat een behandeling niet langer uitgesteld kon worden.
*Deze week kregen we te horen dat dit potje gelukkig weer terugkomt in het assortiment.
Safe-food lijstje
Toen Rick in januari aan zijn ARFID- behandeling begon at hij de volgende producten:
- 1 soort Olvarit potje
- 1 soort drinken
- 1 soort koekje
- 1 soort vla
- 1 soort brood
- 1 soort beleg
- 1 soort chips
- 1 soort chocola
Daarnaast waren er allerlei voorwaarden verbonden aan de manier waarop hij at of aan de producten die hij at. Zo moest zijn brood op een bepaalde manier zijn gesneden (zonder korstjes en in vierkantje stukjes), zijn drinken precies goed zijn klaargemaakt en het eten worden aangeboden op hetzelfde bord of in een vertrouwde kom.
Ook had hij afleiding nodig in de vorm van filmpjes om tot eten te kunnen komen. Dat is tegenwoordig gelukkig anders; hij kan zonder afleiding eten. Ook de vorm van zijn eten, het bord waarop het wordt aangeboden, de locatie of de context rond de maaltijd, worden steeds minder belangrijk voor hem. Het is nog wel zo dat hij slecht tot eten kan komen als het druk is om hem heen. Dan gaat hij vertragen en doet hij heel lang over de maaltijd. Het liefst eet hij dus in een rustige omgeving.
Huidige stand
Rick heeft de afgelopen zes maanden het volgende leren eten en drinken bij SeysCentra:
- Water
- Melk
- Verschillende soorten en merken limonadesiroop.
- Olvaritpotje kip/wortel/rijst
- Olvaritpotje tomaat/rundvlees/aardappel
- Olvaritpotje vegetarische bruine bonenschotel
- Gebakken aardappels
- Wortels
- Appel
- Peer
- Boterham met boter en smeerkaas en mét korst.
- Verschillende soorten chips (wokkels, nibbit rings en naturel chips)
- Verschillende soorten koekjes (andere merken kaakjes, kaakje met chocola en Bastogne koek)
- Verschillende soorten chocoladepasta
Het is heel bijzonder om te zien dat Rick elke keer met angst en afschuw aan het oefenen met een nieuw product begint, zelfs moet kokhalzen of overgeven, maar dat gaandeweg dit gevoel uitdooft en hij het na een aantal eetsessies zelfs lekker begint te vinden. Hij zei van de week: “Ik vind een boterham met smeerkaas bijna lekkerder dan een boterham met chocoladepasta!” En dat terwijl hij er in de eerste instantie niet eens naar kon kijken, zo erg stond het hem tegen en zo bang was hij. Ook zei hij over het Olvaritpotje tomaat/rundvlees/aardappel: “Ik vind het lekkerder en lekkerder worden.” Melk is zelfs een feestje voor hem. Dat vindt hij heerlijk! Deze succeservaringen leren hem dat hij eten vanzelf lekker gaat vinden, als hij maar lang genoeg proeft.
Op dit moment oefent hij tijdens sessies het volgende:
- Kipburger
- Hamburger
- Braadworst
- Boterham met smeerworst
- Boterham met kipfilet
- Banaan
We hopen dat hij het komende halfjaar ook nog het volgende leert eten:
- Komkommer
- Bloemkool
- Soep
- Andere soorten vla/yoghurt
- Misschien te hoog gegrepen, maar macaroni of spaghetti zou ook fantastisch zijn, maar of hij dat qua structuur trekt is nog wel de vraag.
- Patat, pizza, poffertjes, pannenkoeken, broodjes, croissant, stokbrood, ijsjes.
De gezonde producten, die vaak qua structuur, geur en smaak moeilijker zijn, worden bij SeysCentra geleerd. Zelf pakken wij de p-tjes, zoals patat, pizza en pannenkoeken op. Morgen zal hij voor het eerst patat oefenen. Hiervoor zetten we de materialen in van Thijs en Trees en gebruiken we het stappenplan.
Rick vindt het geweldig om stickers te verdienen voor op zijn Thijs en Trees beloningskaart. Na vijf proeven keer kan hij kiezen tussen extra lang voorlezen, langer opblijven of samen een spelletje doen. Als hij twintig stickers heeft krijgt hij een beloning. Op de plek van het eetdiploma zetten we een afbeelding van zijn beloning, dan weet hij waar hij het voor doet.
*Zie hier de gratis te downloaden materialen om te oefenen met nieuwe producten
Einddatum
We maken voor Rick inzichtelijk wat hij allemaal heeft leren eten, zodat hij ziet hoe knap hij is.
Daar twijfelt hij zelf namelijk erg aan. Op zijn groep is het een komen en gaan van kinderen die het jongerenprogramma van 4 tot 8 weken volgen. Hij doet zijn stinkende best, maar heeft de hele tijd het nakijken. Hierdoor vindt hij zichzelf de stomste, slechtste, domste en sloomste. Ik hoor hem dat steeds vaker zeggen, dus we benoemen nu nóg vaker dat hij een kanjer is en het enorm goed doet.
Ik wil daarnaast ook een overzicht maken met producten die hij nog moet leren eten voordat hij klaar is met zijn behandeling, zodat hij weet waar hij naartoe kan werken. Het is voor hem nu erg onduidelijk. Hij zegt regelmatig: “Ik doe heel hard mijn best, maar ik moet denk voor altijd bij SeysCentra blijven.”
De dagen zijn lang en intensief en daarnaast merken we dat hij heimwee heeft naar school en naar zijn vriendjes. We hebben daarom afgesproken naar een einddatum van december toe te werken, zodat hij in de kerstvakantie kan bijkomen en in januari weer naar school kan.
Cadeaumand
Zijn juf kwam afgelopen maandag langs met een grote mand vol cadeautjes van zijn klas. Omdat zijn klasgenootjes het allemaal zo zielig vinden dat hij geen vakantie heeft, hebben ze voor elke dag van de vakantie een cadeautje gemaakt en in de mand gedaan. Rick is er zo gelukkig mee: “Nu kan ik elke dag aan mijn vrienden denken!” Hij weet niet hoe snel hij ‘s morgens naar beneden moet rennen om een cadeautje uit te pakken.
Naast de leuke cadeaumand, nam de juf ook zijn rapport mee. Ondanks dat hij een half jaar niet op school is geweest, heeft hij een geweldig rapport met prachtige cijfers. Ook heeft hij alle Cito’s heel goed gemaakt. Deze knappe jongen is met glans over naar groep 7! Heel bijzonder dat hij zijn schoolwerk ondanks alles zo goed heeft opgepakt. Fijn dat SeysCentra hier ook de gelegenheid voor geeft en zij drie schoolblokken per dag, inclusief leerkracht faciliteren.
EMDR
Vorige week zijn we gestart met EMDR. Allereerst wordt zijn angst voor insecten aangepakt, daarna voor honden en tot slot voor eten. De eerste sessie leek weinig effect te hebben, maar de sessie van deze week maakte veel emoties bij hem los. Hij tekende zelf de situatie waardoor zijn angst vermoedelijk is ontstaan.
Ook kreeg hij EMDR op het geluid van een zoemende bij. Daar werd hij heel gestrest van. Hij keek angstig om zich hen, op zoek naar de bij. Hij kreeg buikpijn en moest huilen, een teken dat het iets losmaakt. Op dit gevoel werd EMDR ingezet. Hopelijk helpt het; een leven met insectenangst is erg zwaar voor hem.
Soms zijn er momenten dat het iets beter lijkt te gaan, maar een volgend moment zijn we weer helemaal terug bij af. Dit heeft te maken met hoe overprikkeld hij is. Omdat zijn leven momenteel zwaar is, staat hij al overprikkeld op ’s morgens. De komende weken zullen er nog meer EMDR-sessies volgen en hopen we het effect te gaan merken.
Vakantie
Terwijl al de basisschoolkinderen in Nederland vakantie hebben, gaan de kinderen op SeysCentra gewoon door. Elke morgen starten zij met een schoolblok en daarna wordt er een thema behandeld. Vorige week was het thema Brandweer. De brandweer kwam langs bij SeysCentra en alle kinderen mochten een kijkje nemen in de brandweerwagen. Rick vond het fantastisch. Hij mocht zelfs nog even spuiten met de brandweerslang.
Op zijn verjaardag, begin augustus, is Rick gelukkig wél vrij. We hebben 2 snipperdagen opgenomen (hij krijgt er 5 per jaar en we hadden er nog 3 over). Hij is op vrijdag jarig dus we gaan een weekendje naar een vakantiepark in Nederland. Op deze manier hebben de kinderen toch nog een beetje een vakantiegevoel.
Update Louise
Het gaat goed met Louise. Ik hoef niet meer apart te koken voor haar; ze eet met de pot mee. We kunnen hier nog steeds niet aan wennen. Zo fijn om haar een bord aardappels, groenten, vlees te zien eten!
Toch zien we ook dat de hoeveelheden die ze eet geleidelijk aan weer minder worden. Reden om alert te blijven. Het heeft namelijk zoveel moeite gekost om de hoeveelheden passend te krijgen bij wat zij dagelijks nodig heeft, dat we dat niet kwijt willen raken. Ze is gelukkig erg gemotiveerd om haar gezondheid op peil te houden en wil zich nooit meer zo zwak voelen als voor haar behandeling.
Tot slot
Ik wil jullie allemaal een fijne vakantie wensen. De mensen die geen rustpauze kunnen nemen, omdat zij mantelzorger zijn, wens ik sterkte en kracht toe. Probeer kleine oplaadmomentjes te pakken, zodat het je lukt er voor de ander te zijn.
Liefs,
Rita
Lees hier de voorgaande blogs:
lieve familie maris
wat fijn om te lezen dat hij steeds meer leert eten en wat hebben jullie daar een mooie manier voor heel mooi om te lezen! en wat fijn om te lezen dat er leuke activiteiten worden gedaan en dat hij cadeautjes krijgt!
ik denk aan jullie! en heel veel sterkte allemaal!
veel liefs van Alette
Wat lief! Dank je wel! ❤️