Boeken over ARFID

Over leven met ARFID

Februari 2021

Een kind heeft ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder – Vermijdende/restrictieve Voedselinnamestoornis) als er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten, of irrationele gedachten over (de aversieve gevolgen van) het eten van bepaald voedsel zijn. Kinderen kunnen erdoor in een sociaal isolement raken, want naast dat een maaltijd drie keer per dag terugkomt, het eten op school moeizaam verloopt, traktaties moeten worden afgeslagen en vakanties (met voor hen onbekend eten) problematisch zijn, durft een kind ook niet meer deel te nemen aan activiteiten zoals kinderfeestjes, logeerpartijtjes en een schoolkamp.
Het onderzoek naar deze stoornis is nog in volle gang en veel is nog onbekend. Ouders en zorgverleners zitten regelmatig met de handen in het haar en kunnen vaak rekenen op onbegrip voor wat anderen alleen maar als ‘kieskeurigheid’ of verwend gedrag zien. Zij hebben behoefte aan zowel professionele informatie en adviezen als aan erkenning en herkenning door lotgenoten. In Overleven met ARFID komen zowel professionals als ervaringsdeskundigen aan het woord.
Medewerking werd onder andere verleend door prof. dr. Sandra Mulkens, hoogleraar Voedings- en eetstoornissen, prof. dr. Remco Havermans, hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid, Thomas Fondelli, psychotherapeut en auteur van het boek Autisme en eetproblemen, Prof. dr. Wouter Staal, Bijzonder Hoogleraar Autismespectrum-stoornissen, diverse specialisten van SeysCentra en Altrecht Eetstoornissen Rintveld, specialisten binnen de eetteams van het WKZ, en het AUMC en vele anderen die als professional betrokken zijn bij het begeleiden van kinderen met ARFID en hun ouders.
De combinatie van professionele informatie en ervaringsverhalen biedt iedereen die te maken heeft met ARFID een schat aan informatie, herkenning en tips.

Bekijk vast de inhoudsopgave en de eerste pagina’s.

ISBN: 9789492600301€ 29,99

ARFID te lijf!

September 2022

In het boek ARFID te lijf! gaat Rita Maris, auteur van Over leven met ARFID en Thijs lust geen ijs, journalist en moeder van twee kinderen met ARFID, opnieuw op zoek naar antwoorden op de vele vragen die zij heeft rondom de eetstoornis ARFID. Dit keer richt ze haar aandacht op pubers en (jong) volwassenen met ARFID en duikt ze nóg dieper in de verschillende verschijningsvormen van ARFID. Ze wil weten hoe ARFID ontstaat, hoe de diagnose kan worden gesteld en waar patiënten terecht kunnen met hun vragen. Tijdens haar zoektocht valt het haar op dat angst als een rode draad door het leven van veel ARFID-patiënten lijkt te lopen, maar dat autisme ook vaak een rol lijkt te spelen bij het ontstaan van ARFID. Ze wil weten waarom er een zekere mate van handelingsverlegenheid lijkt te zijn, wanneer er sprake is van ARFID als comorbiditeit. Ook gaat ze in gesprek over het onomkeerbare proces van voedingsdeficiënties, als er langdurig zeer selectief en/of restrictief wordt gegeten. Er is in dit boek ruimschoots aandacht voor de verschillende behandelvormen die ingezet kunnen worden om ARFID te lijf gaan. Ook worden er veel adviezen gedeeld. 

Zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen

Rita spreekt tijdens haar zoektocht met ruim tachtig zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Doordat de gedeelde kennis van professionals wordt gekoppeld aan bijpassende ervaringsverhalen van patiënten, wordt theoretische kennis benadrukt door praktijkervaring. Een mooie combinatie, waardoor het boek voor zowel patiënten als zorgverleners een schat aan informatie bevat. Medewerking werd onder andere verleend door prof. dr. Sandra Mulkens (hoogleraar Voedings- en eetstoornissen), prof. dr. Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en gezondheid), prof. dr. Gert-Jan Hendriks (bijzonder hoogleraar behandeling van angststoornissen en depressie bij ouderen),  prof. dr. Eric van Furth (bijzonder hoogleraar eetstoornissen),  prof. dr. Annemarie van Elburg (zij houdt zich bezig met het behandelen en onderzoeken van mensen met een eetstoornis), drs. Eric Dumont (gedragswetenschapper) en drs. Diana Kroes (hoofdbehandeling bij SeysCentra), kinderartsen dr. Ellen van der Gaag en  Annemarie van Bellegem, Thomas Fondelli (psychotherapeut en auteur van het boek Autisme en eetproblemen), Colette de Bruin (directeur van Geef me de 5) en dr. Fabiënne Naber (neurobioloog en autismedeskundige) en nog vele anderen wetenschappers, behandelaren en patiënten.

Er is sprake van ARFID -vermijdende voedselinname stoornis- als er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten, vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten of wanneer er irrationele gedachten over (de aversieve gevolgen van) het eten van bepaald voedsel zijn. Als deze selectieve en/of restrictieve voedselinname voor lichamelijke en/of psychosociale problemen zorgt, spreek je van ARFID.

https://www.graviant.nl/arfid-te-lijf.html

Thijs lust geen ijs

Februari 2021

Thijs lust geen ijs is en lees- en praatboek voor kinderen met ARFID en hun omgeving. Een kind met ARFID heeft niet alleen een probleem met eten, maar vaak ook een sociaal probleem. Want wat moet je op een kinderfeestje eten als je geen patat durft te eten? Als je geen chips, geen snoepjes, geen ijsjes en geen taartjes kunt eten? Vaak schamen kinderen met ARFID zich zo erg voor hun afwijkende eetgedrag, dat zij uitnodigingen voor feestjes afslaan, niet bij andere kinderen durven te spelen en in een isolement terechtkomen. Thijs lust geen ijs is een leuk en informatief boek voor kinderen. Ze leren door het verhaal van Thijs wat hun eetstoornis is, gaan beseffen dat er meer kinderen zijn met deze eetproblemen, maar krijgen daarnaast een stukje hoop, doordat in dit boek wordt aangetoond dat er professionals bestaan die deze kinderen kunnen helpen. Bij elk hoofdstuk staan gespreksvragen, zodat ouders en/of hulpverleners met het kind in gesprek kunnen gaan.

https://www.bol.com/nl/nl/p/thijs-lust-geen-ijs/9300000007986030/?bltgh=uQAZL9xO1dHO6FuRm1JFxw.2_36.38.ProductImage

Podcast over een leven met ARFID!

In deze podcast geef ik een inkjjkje in een leven met ARFID en laat ik de impact van deze eetstoornis in het leven van de patiënt en zijn naasten zien. Tevens neem ik de luisteraar mee met een reis door het boek Over leven met ARFID.

Daarnaast spreek ik met diverse geïnterviewden over het hoofdstuk waarin zij aan het woord komen. Ik vraag de professionals of er nieuwe ontwikkelingen en inzichten zijn sinds ik hen voor het laatst sprak en ben daarnaast benieuwd hoe het met de kinderen gaat die in het boek worden beschreven. Hebben zij inmiddels de juiste hulp gekregen en zijn zij gaan eten, of is het juist achteruit gegaan sinds ik ze sprak.

Hoofdstuk 20. Hoe kunnen kinderen met ARFID worden geholpen? Over leven met ARFID

In deze podcast ga ik in gesprek met Eline de Haan. Zij heeft jarenlang kinderen met ARFID behandeld bij SeysCentra en legt uit welke behandeling aansluit bij deze eetproblemen. Duidelijk wordt dat geen kind met ARFID hetzelfde is en dat een behandeling op maat wenselijk is bij deze eetproblematiek.
  1. Hoofdstuk 20. Hoe kunnen kinderen met ARFID worden geholpen?
  2. Hoofdstuk 19. Waar kun je als ARFID-patiënt terecht voor hulp?
  3. Hoofdstuk 18. Op vakantie met ARFID!
  4. Hoofdstuk 17. Schuldig aan deze eetproblemen?
  5. Hoofdstuk 16. Het Stap voor stap, hap voor hap, leren lusten plan.