Wanneer eten niet vanzelfsprekend is
Een persoonlijk inkijkje in het leren eten van kinderen met de eetstoornis ARFID
Deel 11. Tussenstand
Rick heeft zes maanden eettherapie achter de rug en is vermoedelijk op de helft van zijn behandeling. In deze blog vertel ik jullie wat hij het afgelopen half jaar heeft leren eten en wat hij de komende maanden hopelijk nog zal leren eten. Ook vertel ik iets over de EMDR-therapie die hij krijgt.
Deel 10. Olvarit potjes kampioen
Rick* zit inmiddels zestien weken op de eetschool en eet drie keer zoveel als toen hij begon. De...
Deel 9. Eetdiploma
Vandaag liep Louise over de rode loper naar buiten bij SeysCentra. Na acht weken intensieve eettherapie kreeg zij haar welverdiende eetdiploma en gingen de deuren van het behandelcentrum voorgoed achter haar dicht. Rick heeft het er zo moeilijk mee dat zijn zus vertrekt, dat hij zichzelf heeft voorgenomen over vier weken ook klaar te zijn.
Deel 8. Hoop
Rick kwam deze week met een verbijsterende mededeling. Het lijkt erop dat ook hij zijn weerstand om iets nieuws te proeven begint los te laten en dat zijn angst voor onbekend eten iets afneemt. Louise genoot nog even na van de vele reacties op haar tv-debuut. Daarnaast zit zij heerlijk aan de bami, boerenkool met worst en volkoren boterhammen met kaas en boterhamworst en laat zij ons nog dagelijks versteld staan.
Deel 7. Terug naar huis
Deze week werd Louise gefilmd door Het Jeugdjournaal en waren er nieuwe ontwikkelingen op eetgebied. Ook trekken we na zes weken de deuren van kindergasthuis De Boeg voorgoed achter ons dicht en waren er oude angsten te overwinnen.
Deel 6. Van de kaart
Wie had dat gedacht? Van elke dag pizza en patat, naar stamppot boerenkool en ander groenteblad. Het is nauwelijks te bevatten hoe groot het verschil is. Deze week over een bijzonder moment in een restaurant, maar ook over eetuitdagingen die altijd zullen blijven.
Deel 5. Gemengde gevoelens
De vierde week van de eetbehandeling stond in het teken van vakantie. Er was maar één schoolblok in plaats van drie. In plaats daarvan werden er leuke activiteiten georganiseerd. De eettherapie ging echter onverminderd door. Louise* kreeg tijdens het evaluatiegesprek teleurstellend nieuws en wij woonden voor het eerst een eetsessie bij van Rick*.
Deel 4. De knop is om!
Deze week heeft Louise* voor het eerst in haar leven ‘met de pot’ mee gegeten. Sterker nog: ze heeft zelfs zin om nieuwe producten te proeven, buiten de producten die ze tijdens de eettherapie moet oefenen. Rick* volgt zijn eigen tempo en durft al kusjes te geven aan een appel en peer.
Deel 3. Week vol overwinningen
De tweede week van de eettherapie was een week vol uitdagingen en met grote overwinningen. Er vloeiden minder tranen en er werd meer gelachen. Rick en Louise raakten steeds meer gewend aan de eetschool en aan ons tijdelijk verblijf. Er werden nieuwe producten geproefd, aan het schoolwerk gewerkt, vriendschappen gesloten en ook veel buiten gespeeld.
Deel 2. Startweek vol emoties
De eerste week van de eettherapie zit erop. Een bijzonder pittige week met veel emoties. Het is tenslotte niet niks om vier keer per dag geconfronteerd te worden met je grootste angst. Er waren momenten waarop ik mezelf afvroeg of dit het allemaal wel waard was, maar er waren ook momenten waarop ik hoop kreeg op een goede afloop; het resultaat na één week eetschool is namelijk ongekend!
Deel 1. Afscheidnemen van huis en haard
"Het is zover; de eettherapie gaat beginnen!" Na anderhalf jaar op de wachtlijst te hebben...